Rashonden Informatie


Kanaanhond

Terug naar
het rassen-overzicht

De Kanašnhond is in de jaren dertig van de twintigste eeuw ontwikkeld uit de oude wilde hondensoorten die al 4000 jaar in IsraŽl leefden. Afbeeldingen van soortgelijke honden zijn gevonden in graftombes die zover terug als 2200 voor Christus gedateerd zijn. De Kanašnhond wordt door de BedoeÔenen veelvuldig gebruikt als bewaker van kudde en kamp en om schapen te hoeden.

Prof. Rudolphina Menzel, die zich in 1934 in IsraŽl vestigde, heeft zich intensief bezig gehouden met de bestudering en het behoud van dit ras. In 1965 heeft Prof. Menzel vier Kanašnhonden naar de Verenigde Staten geŽxporteerd.

Ondanks de reputatie van deze hond als hoeder, is de Kanašnhond een hond die voor vele doelen inzetbaar is. Deze hond heeft zich bij vele verschillende taken bewezen. De Kanašnhond is een uitzonderlijk gehoorzame hond, en een onafhankelijke denker. Deze hond is zeer betrouwbaar en intelligent.

De Kanašnhond heeft een glorieuze geschiedenis van succesvolle verrichtingen in vele oorlogen. Deze hond is zeer functioneel en makkelijk af te richten. Niettemin kan de Kanašnhond bij een al te monotone opvoeding verveeld raken. Vanwege zijn grote vermogen om te leren is deze hond als wacht in de oorlog gebruikt en als boodschapper, volger, speurhond en om mijnen op te sporen.

De Kanašnhond is zeer geschikt om spoor te volgen en voor andere soorten achtervolgingen, omdat het een bovenmate snelle hond is. Het vermogen om onafhankelijk van zijn baas te denken maakt de Kanašnhond ook gewild voor dit soort werk. En deze hond kan ook goed functioneren in een team. De Kanašnhond is kalm, toegewijd en rustig, maar hij kan actief, waakzaam en beschermend zijn als het nodig is.

De Kanašnhond, met zijn uitstekende vaardigheden om te waken, is van nature een bewakingshond. Deze hond heeft de neiging veel te blaffen. De Kanašnhond kan agressie vertonen tegenover honden van dezelfde sekse. Maar een zorgvuldige vroege socialisatie kan dit probleem verhelpen.

De Kanašnhond beschermd zijn territorium op zeer heftige wijze. Deze trouwe en aanhankelijke hond is een hond voor ťťn eigenaar of voor ťťn gezin. Wanneer deze hond goed wordt gesocialiseerd en op de juiste wijze wordt geÔntroduceerd kan hij goed met kinderen overweg. Hoewel deze hond over het algemeen vriendelijk is tegen mensen, kan hij agressie vertonen tegenover vreemden.


De Kanašnhond is op en top een werkhond, die veel plezier heeft in fysieke activiteiten. Deze hond heeft veel beweging nodig en geestelijke en lichamelijke uitdaging. Hieraan kan tegemoet gekomen worden door hem oefeningen in hoeden te laten doen, hem een tijdje te laten rennen of een inspannende speelsessie aan te bieden gepaard aan een uitdagende trainingssessie.

De Kanašnhond is zeer eenvoudig te verzorgen en hoeft slechts een keer per week geborsteld te worden. Dit is een schoon ras, zonder hondengeur. De Kanašnhond verhaart in bepaalde jaargetijden hevig en heeft tijdens de rui speciale verzorging nodig.

De normale levensverwachting van de Kanašnhond is 12 tot 14 jaar.

Het is een gezond ras met minimale gezondheidsproblemen en bij de Kanašnhond komt heupdysplasie vergeleken met alle andere hondenrassen relatief het minst vaak voor.

Terug

 

Kanaanhond

Leeftijd: 13 jaar

Gewicht reu: 20 - 25 kg.
Gewicht teef: 17 - 22 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links