Rashonden Informatie


Bedlington Terrier

Terug naar
het rassen-overzicht

De Bedlington Terrier, voorheen bekend als de Rothbury Terrier, is oorspronkelijk een jachthond. Dit ras is in de vroege negentiende eeuw ontstaan uit een mix van een Rothbury met een Bedlington Dog en ook nog wat bijdragen van de Otterhound.

De Bedlington Terrier werd in Engeland wijd en zijd gebruikt als jager op ongedierte en om te apporteren. Deze hond is in 1877 voor het eerst als apart ras tentoongesteld. De Bedlington Terrier is afkomstig uit Nothumberland in Engeland.

Door met beleid te fokken, is de Bedlington Terrier ontwikkeld tot een meer sociale en beminnelijke hond. Doordat deze hond oorspronkelijk een jager en een hond om te apporteren was, is de Bedlington Terrier moedig en energiek. Deze hond is gek op lichamelijke beweging en kan goed gezelschap zijn voor iemand die gaat joggen.

De Bedlington Terrier is een vrolijke en gelukkige hond en kan heel leuk zijn voor kinderen. Deze hond is gek op de aanwezigheid van kinderen en doet actief mee aan hun activiteiten. Ook kunnen deze honden zeer beschermend zijn over de kinderen. De Bedlington Terrier is gematigd vriendelijk jegens buitenstaanders en vreemden.

Het is een trouwe en actieve hond, die soms eigenzinnig kan zijn. De Bedlington Terrier kan agressief naar andere dieren zijn. Met katten en andere huisdieren omgaan moet de Bedlington Terrier op jonge leeftijd geleerd worden. Over het algemeen kan dit ras het wel goed met andere honden vinden. Naar andere dominante rassen daarentegen kan de Bedlington Terrier wel agressief zijn. Deze jachthond zal nooit aarzelen om een gevecht te beginnen om zijn zin door te drijven.

Ondanks zijn uiterlijk is de Bedlington Terrier een zeer krachtige en moedige hond. Deze hond kan erg hard rennen en is een enthousiaste graver. Deze hond is gek op blaffen en achtervolgen. De Bedlington Terrier kan behoorlijk actief zijn binnenshuis en is relatief makkelijk af te richten.

De Bedlington Terrier verhaart gewoonlijk niet. Maar de vacht moet wel iedere maand geknipt worden en de oren moeten regelmatig worden geschoren. Borstel de vacht dagelijks om hem schoon te houden en baad alleen af en toe. Het wordt niet aangeraden om de vacht vaak te wassen. Deze hond veroorzaakt geen allergieŽn.

De normale levensduur van de Bedlington Terrier is 15 tot 17 jaar.

Bij de Bedlington Terrier vinden we vaak een erfelijk leverprobleem, de Copper Storage Disease. Dit ras heeft ook een aanleg voor erfelijke nierproblemen, PRA en schildklierproblemen. Ook komen enkele oogproblemen zoals grauwe staar en ziekte van het netvlies soms voor.

Terug

 

 (hondenras)

Bedlington Terrier

Leeftijd: 14 - 15 jaar

Gewicht reu: 8 - 10 kg.
Gewicht teef: 8 - 10 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links