Rashonden Informatie


Bergamasco

Terug naar
het rassen-overzicht

De Bergamasco heeft oude wortels die ongeveer 2000 jaar terug gaan. De voorouders van de Bergamasco waren over het gehele Alpengebied verspreid en zijn met nomadische bevolkingsgroepen naar het Westen gekomen. Deze honden zijn ook gevinden in het Po gebied rond Piedmont en Lombardije. De bloedlijnen van de Bergamasco zijn door de herders lange tijd geheim gehouden. Deze hond is alleen op zijn talenten om te werken geselcteerd.

De Bergamasco is een gezond ras dat net als andere hondenrassen de juiste verzorging en voeding nodig heeft. Uitzonderlijk genoeg heeft de Bergamasco geen aanleg voor de grotere gezondheidsproblemen die we bij veel rassen tegenkomen. Ook de levensverwachting van de Bergamasco is met meer dan 15 jaar, langer dan die van andere grote hondenrassen.

De Bergamasco is een goedgebouwde hond met een hoge intelligentie. Deze intelligentie heeft deze hond ontwikkeld door in zijn eentje honderden schapen te bewaken en moeilijke en onverwachte problemen zelf op te lossen. De Bergamasco is een vreedzame hond die in harmonie met andere honden opgroeit en die met zijn huisgenoten sterke banden opbouwt, die hij nooit meer zal verbreken. Deze hond moet begrijpen waarom hij iets moet doen, hij is niet onderdanig maar hij laat het toe om aanhankelijkheid te tonen. Deze hond is waakzaam en gereserveerd en neemt continu deel aan wat er rondom hem gebeurt. De Bergamasco zal je niet als meester maar als vriend zien en dienen. Deze hond houdt er niet van als er vreemden in zijn wereldje binnen komen. En hij zal de aanwezigheid van vreemden kenbaar maken. Door al deze kwaliteiten is hij een uitstekende bewakings- en waakhond. De Bergamasco heeft een speciale band met kinderen. Hun aanwezigheid doet zijn diepe en primitieve instincten, eerst die van de wolf en dan die van de schapenhond, ontwaken. Deze hond is verdraagzaam en beschermend en zal een echte vriendschap met de kinderen opbouwen. Deze honden worden daarom ook wel als therapiehond voor gehandicapte kinderen gebruikt. Als hij op zeer jonge leeftijd met ze gesocialiseerd wordt, kan de Bergamasco het goed met katten vinden. Zolang andere honden de Bergamasco niet uitdagen of als bedreiging op hem overkomen, zal de Bergamasco het met andere honden ook goed kunnen vinden.

De zachte en pluizige vacht van de Bergamasco vereist weinig verzorging, op een enkele keer borstelen en wassen na. Deze hond wordt geboren met een opvallende korte, gladde vacht, die naarmate de hond groeit, langzaam verandert in de karakteristieke koordachtige vacht.

Terug

 

 (hondenras)

Bergamasco

Leeftijd: 11 - 13 jaar

Gewicht reu: 32 - 40 kg.
Gewicht teef: 25 - 32 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links