Rashonden Informatie


Centraal - Aziatische Ovcharka

Terug naar
het rassen-overzicht

De Centraal Aziatische Ovcharka is een zeer oud ras en men neemt aan dat het ontwikkeld is uit de Tibetaanse Mastiff. Maar er is niet veel bekend over de herkomst van dit ras. Deze hond was de beschermer van de nomadische herders in Centraal AziŽ. Het ras komt veel voor in gebieden in Rusland, Iran en Afghanistan.

Dit ras heeft een eeuwenlange geschiedenis waarin het diende als beschermer van nomadische herders en hun kuddes. Mogelijk hadden de Mongolen honden van dit ras bij zich toen ze Europa binnenkwamen. Deze uitstekende schaapshond neemt tegenwoordig in Centraal AziŽ en Europa in aantal af. In de Verenigde Staten daarentegen zijn fokkers juist begonnen dit ras te fokken.

Omdat de Centraal Aziatische Ovcharka een rustig en moedig dier is, wordt hij veel als bewaker voor kuddes gebruikt in Centraal AziŽ. Deze hond is een onafhankelijke denker met een sterke wil. Ook kan deze hond uitstekend als bewakingshond gebruikt worden.

Het is een hond met een goed temperament en de Centraal Aziatische Ovcharka zal het goed kunnen vinden met alle leden van de familie. Deze honden zijn zeer beschermend ten opzichte van hun familie en ook zeer aanhankelijk. Dit ras heeft door de geschiedenis heen altijd met hun families samengeleefd en heeft interactie nodig met hun familie in hun dagelijkse bestaan. Toch wordt deze sterke over beschermende hond niet geschikt geacht voor kleine kinderen.

Het is een dominant ras en de Centraal Aziatische Ovcharka heeft dan ook de neiging om de baas te spelen over andere honden. Deze hond ziet zichzelf als bewaker en houdt er van zich dienovereenkomstig te gedragen. Dit ras heeft zeer uitgebreide socialisatie nodig en een gehoorzaamheidstraining op jonge leeftijd, als men ze als gezinshond wil gebruiken. Deze hond heeft de neiging om 's nachts te blaffen, hetgeen wellicht tot problemen met de buren zou kunnen leiden.

Gewoonlijk gaat de Centraal Aziatische Ovcharka goed om met katten, andere dieren en andere honden. Een goede eigenaar moet zich bewust zijn van de behoeften van deze hond. Deze hond is niet voor iedereen geschikt. Veel mensen vinden het moeilijk om het temperament van deze hond te begrijpen. De Centraal Aziatische Ovcharka is een ras voor een kloeke eigenaar.

De Centraal Aziatische Ovcharka is gemakkelijk te verzorgen en heeft ook niet veel verzorging nodig. Deze hond komt in de lente hevig in de rui. Tijdens de rui heeft de vacht extra verzorging nodig.

De normale levensverwachting voor de Centraal Aziatische Ovcharka is 12 tot 14 jaar.

Dit is over het algemeen een gezond ras dat niet veel gezondheidsproblemen kent. De genetische afwijkingen, die vaak gezien worden bij grote rassen, komen echter ook bij de Centraal Aziatische Ovcharka voor. Het gaat hier dan om heup en elleboogproblemen.

Terug

 

 (hondenras)

Centraal - Aziatische Ovcharka

Leeftijd: 12 jaar

Gewicht reu: vanaf 40 kg.
Gewicht teef: vanaf 40 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links