Rashonden Informatie


Berner Sennenhond

Terug naar
het rassen-overzicht

De Berner Sennenhond ontleent zijn naam aan het kanton Bern in Zwitserland. Hoewel er geen bewijs voor is, wordt toch door velen aangenomen dat deze hond een kruising is tussen de Mastiff uit Rome en de inheemse veehoedende hondenrassen. Het voortbestaan van dit ras kwam in gevaar door de import van vele buitenlandse hondenrassen in Zwitserland. Professor Albert Heim en Franz Schertenleib hebben een grote bijdrage geleverd aan het in stand houden van dit ras door de Bernese Alpine Herdsman's hond op te sporen en als een apart ras te stabiliseren.

De Berner Sennenhond is in 1926 voor het eerst in de Verenigde Staten ge´mporteerd door een boer uit Kansas. Pas in 1937 is dit ras door de AKC officieel geregistreerd. In 1968 is de Bernese Mountain Dog Club of America opgericht.

De Berner Sennenhond verhaart hevig. Het is aan te raden de lange dikke vacht dagelijks te borstelen, in ieder geval is het noodzakelijk om dat iedere week te doen. Wanneer de hond in de rui is, is meer verzorging nodig. Niet vaak wassen of droog shampoo gebruiken. Controleer regelmatig de nagels en tanden om de hond gezond en goed verzorgd te houden.

De Berner Sennenhond is een actieve, vriendelijke en vrolijke hond. Deze hond houdt ervan in het gezelschap van kinderen te zijn. Deze hond is zeer slim en makkelijk af te richten. Hoewel deze hond van nature een waakhond is, zal hij niet veel agressie naar vreemden vertonen en ze relatief vriendelijk benaderen.

Deze goedgehumeurde hond is zeer trouw aan zijn baas. Gewoonlijk kan hij goed met andere dieren en huisdieren overweg. De Berner Sennenhond is graag in het gezelschap van mensen en moet goed gesocialiseerd worden.

De Berner Sennenhond leert snel en heeft zelf vaardigheden om problemen op te lossende. Deze hond is een metgezel voor het leven als je hem bij het africhten toegewijd bent. Deze hond heeft een aangeboren territoriumdrift en zal dichtbij huis blijven.

De gemiddelde levensverwachting voor de Berner Sennenhond is 8 tot 10 jaar.

De Berner Sennenhond is een sterk en veerkrachtig ras. Toch kunnen ze een aanleg hebben voor heup - en elleboog dysplasie. Kanker, maagtorsie en erfelijke ooglidproblemen komen ook bij de Berner Sennenhond voor. Een Berner Sennenpup mag voor hij volgroeid is, niet mee op lange inspannende wandelingen.

Terug

 

 (hondenras)

Berner Sennenhond

Leeftijd: 8 - 10 jaar

Gewicht reu: 40 - 44 kg.
Gewicht teef: 40 - 44 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links