Rashonden Informatie


Bordeauxdog

Terug naar
het rassen-overzicht

Er zijn verschillende theorieŽn over de oorsprong van de Bordeauxdog, die ook wel Franse Mastiff of Bordeaus Bulldog wordt genoemd. Men neemt aan dat deze hond ontstaan is uit de Griekse en Romeinse Molossus, uit mastiffs die naar Europa zijn gebracht door de Alanen en uit de honden uit AquitaniŽ of uit de Spaanse honden uit Burgos. De Bordeauxdog is door de eeuwen heen voor vele doeleinden gebruikt. Dit ras heeft zich nuttig gemaakt als oorlogshond, schaapherders' bewakingshond en als een deelnemer aan hondengladiatoren sporten. Als vechthond heeft deze hond stieren, beren en andere honden als tegenstanders gekregen.

Tijdens de Middeleeuwen is de Bordeauxdog veranderd om als veedrijver en persoonlijke bodyguard te kunnen dienen. Tijdens de Franse revolutie zijn veel honden gedood terwijl ze de bezittingen van hun meesters probeerden te verdedigen. Gelukkig was er voldoende interesse in dit ras om het voor uitsterven te behoeden. De Franse Bordeauxdog Club stond garant voor het voortbestaan van dit ras door hun interesse in dit ras. De Bordeauxdog wint langzaam aan populariteit in andere landen rond de wereld. Dit ras is nog niet erkend door de AKC, hoewel het wel is erkend door de FCI.

Deze honden hebben een aanleg tot het krijgen van heupdysplasie en hebben vaak problemen tijdens de bevalling. Het is een moeilijk te fokken hond, omdat er bij iedere worp maar een paar pups tegelijk worden geboren. Het extreem grote hoofd van de puppies maakt een natuurlijke bevalling moeilijk en daarom wordt vaak om het proces te vergemakkelijken tot een keizersnede overgegaan. Het komt ook voor dat voedende teven per ongeluk op hun pups gaan liggen, waardoor ze verpletterd worden. De teven zijn meestal erg beschermend over hun puppies.

De gemiddelde levensverwachting voor de Bordeauxdog is 10 tot 12 jaar.
Het ras is met het verstrijken van de tijd zachter geworden en heeft zijn oorspronkelijk woestheid verloren. Deze hond is ontwikkeld tot een goed en kalm dier, dat onbevreesd is en wantrouwig tegenover vreemden. De Bordeauxdog is een goede waak - en bewakingshond. Dit ras kan zeer agressief zijn tegenover andere honden, en reuen zullen over het algemeen andere reuen niet tolereren. Wanneer ze op jonge leeftijd gesocialiseerd worden met andere dieren, kan dit probleem tot op zekere hoogte worden beperkt. De Bordeauxdog is zachtaardig tegen kinderen en familieleden. Toch is dit een zeer krachtig dier en niet geschikt voor een onervaren hondenbezitter. De Bordeauxdog heeft de neiging om te snurken en te kwijlen.

De Bordeauxdog heeft niet veel verzorging nodig. Deze hond verhaart matig.

Terug

 

 (hondenras)

Bordeauxdog

Leeftijd: 9 - 11 jaar

Gewicht reu: min. 50 kg.
Gewicht teef: min. 45 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links