Rashonden Informatie


Border Terrier

Terug naar
het rassen-overzicht

De Border Terrier is het perfecte gezelschap voor de hondenliefhebber. Deze hond dankt zijn naam aan het feit dat hij afkomstig is uit de Cheviot Hills, die de grens vormen tussen Engeland en Schotland. De Border Terrier diende voor boeren, herders en sportlieden als werkterriŽr en als waakhond, omdat ze hen onder alle weeromstandigheden hielpen de last die vossen hen bezorgden te verminderen. De Border Terrier staat naast zijn vaardigheid om vossen te verjagen ook bekend als hulp bij de ongediertebestrijding voor de boeren in dat gebied.
Deze honden moesten energiek, lichamelijk krachtig en onvermoeibaar zijn. Verder hadden ze een weerbestendige vacht nodig om langdurige blootstelling aan de elementen te kunnen doorstaan. En afgezien van al deze eigenschappen, was de voornaamste specialiteit van de Border Terrier dat hij beschikte over benen die lang genoeg zijn om een paard te volgen, en toch kort genoeg om een vos tot in zijn hol te volgen. De bouw van de Border Terrier is dusdanig dat hij perfect in staat is deze taak uit te voeren.

De Border Terrier is een van de oudste terriŽr rassen in Groot-BrittaniŽ. Wegens zijn persoonlijkheid, aanpassingsvermogen en vriendelijkheid wordt dit ras zeer gewaardeerd als gezelschapshond en tevens is hij nog steeds zeer geschikt als boerderijhond. De Border Terrier is officieel door de British Kennel Club geregistreerd in 1920 en door de AKC in 1930. De Border Terrier was bij het grote publiek niet bekend tot hij werd erkend door de English Kennel Club.

De Border Terrier is altijd waakzaam en levendig, maar wel zeer goedaardig. Dit ras is absoluut niet agressief van aard, hoewel hij toch zeer veel blaft. Daarom kan de Border Terrier het goed vinden met andere honden, huisdieren en paarden. Dit ras heeft een stevige omheining nodig en ook mogelijk een versteviging langs de onderrand van het hek, omdat deze hond een neiging tot graven heeft. Hoewel de Border Terrier zijn hoofd in allerlei gaten steekt, weet hij er altijd weer uit te komen.

De Border Terrier is een relatief gezond ras. Veel beweging, een goede voeding, een goed gewicht, regelmatige verzorging en regelmatige controle door de dierenarts, houden de Border Terrier in goede gezondheid. Deze honden zijn enigszins ongevoelig voor pijn en vertonen weinig tekenen van ziekte, daarom moet zijn gezondheid altijd goed in de gaten worden gehouden. Enkele van de genetische problemen die bij dit ras kunnen voorkomen, zijn hartafwijkingen, toevallen, allergieŽn, slechte beet, schildklierproblemen, patella luxatie en niet ingedaalde testikels. Door oplettend en selectief te fokken zijn deze defecten zo min mogelijk verspreid.

Regelmatige verzorging van de vacht is een belangrijke factor bij het gezond houden van je hond. De Border Terrier heeft over het algemeen weinig vachtverzorging nodig. Regelmatig borstelen is al voldoende om de vacht er netjes en verzorgd uit te laten zien, baden alleen indien nodig. De Border Terrier wordt gewoonlijk twee keer per jaar met de hand geplukt, waarbij de dode buitenvacht met de hand wordt verwijderd, soms ook met behulp van een trimapparaat. Knippen wordt niet aangeraden. Deze hond is zeer geschikt voor mensen met allergieŽn, omdat hij weinig tot geen haren verliest.

Terug

 

 (hondenras)

Border Terrier

Leeftijd: 13 - 14 jaar

Gewicht reu: 5 - 7 kg.
Gewicht teef: 5 - 7 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links