Rashonden Informatie


Boston Terrier

Terug naar
het rassen-overzicht

De Boston Terrier is een van de weinige rassen die in de Verenigde staten zijn ontwikkeld. Deze hond wordt vaak de "American Gentleman" genoemd. Oorspronkelijk is de Boston Terrier ontstaan door het kruisen van de Engelse Bulldog en de witte Engelse Terriėr, later is het ras verder ontwikkeld door inteelt.
Vooreerst werd de hond in Boston gebruikt om te vechten, maar de hond heeft zich ontwikkeld tot een zeer speciale hond met speciale talenten.

De koning van alle moderne Boston Terriers was Judge, beter bekend als Hooper's Judge, een kruising russen een Engelse Bulldog en een witte Engelse Terrier.

Als een kruidje-roer-me-niet is deze zeer intelligente hond, met een gladde vacht, een kort hoofd, compacte bouw, korte staart en goede verhoudingen. Rasstandaards vereisen dat de kleur van de vacht een verhoudingsgewijs goede combinatie zul vertonen van gestroomd, seal of zwart, gelijkmatig getekend met wit. De grootte van het hoofd van de Boston Terrier staat in goede verhouding tot zijn lichaam en zijn gezichtsuitdrukking wijst op een hoge graad van scherpzinnigheid.

Met een relatief kort lichaam, sterke ledematen en een korte staart is de Boston Terrier goed van verhoudingen. Deze hond geeft een indruk van vastberadenheid, kracht en activiteit en hij beweegt zich gemakkelijk en gracieus.

De gemiddelde levensverwachting voor de Boston Terrier is 10 tot 13 jaar. Met een uitgebalanceerd dieet en voldoende beweging draagt de eigenaar bij aan een gezond, lang leven.

De Boston Terrier heeft een korte snuit ofwel ingedrukt gezicht en een verlengd zacht deel van het gehemelte, hierdoor wordt de ademhaling belemmerd en heeft hij de neiging te gaan snurken.

Met een over het algemeen goede gezondheid, beschikt de Boston Terrier over een sterke gespierde bouw en een hoge pijngrens. Deze hond maakt weinig misbaar, klaagt niet snel en heeft de neiging om in stilte te lijden. Om sterke botten, goede spieren en een natuurlijke afweer tegen ziektes en infecties te krijgen, heeft de Boston Terrier van jongs af aan de juiste voeding nodig. Verkeerde voeding zal leiden tot problemen met de ingewanden en winderigheid. Een zeer ernstige genetische afwijking bij de Boston Terrier is de ontwikkeling van jeugdige grauwe staar voorkomend op een leeftijd van 8 weken tot 12 maanden. Met dragers van deze genetische afwijking mag niet verder worden gefokt.
De grote ogen zijn ook vatbaar voor verwondingen. Ook schildklierproblemen komen genetisch voor. Meestal zijn deze door medicatie te verhelpen. Toch is het aan te raden om na te gaan of ouders of grootouders aan dezelfde afwijking onderhevig waren.
Dit is een extreem makkelijke hond om mee te leven en om af te richten. Boston Terriers zijn er alleen maar op uit om je een plezier te doen. Het zijn echte huishonden en ze kunnen niet tegen extreme temperaturen. Door hun korte snuit en verlengde verhemelte kunnen de Boston Terriers makkelijk oververhit raken.

De Boston Terrier vraagt om dagelijks beweging en houdt van speeltjes, apporteerspelletjes en achterna rennen.

De Boston Terrier heeft kort haar en verhaart zeer weinig. Een wekelijkse onderhoudsbeurt heeft hij wel nodig, in het bijzonder om de oren schoon te maken en de nagels te knippen.

Terug

 

 (hondenras)

Boston Terrier

Leeftijd: 13 jaar

Gewicht reu: 8 - 11 kg.
Gewicht teef: 4 - 8 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links