Rashonden Informatie


Aidi

Terug naar
het rassen-overzicht

De Aidi, ofwel de Atlas Sheepdog, is ontstaan in het Atlas gebergte in Marokko. De Aidi werd gebruikt als veebewaker, om kuddes van schapen en geiten te beschermen. Ook werd deze hond gebruikt als berghond, vanwege zijn jachtvaardigheden en zijn goede reukvermogen, kenmerkend voor zijn regio van oorsprong.
De taak van de Aidi was het verdedigen van zijn eigenaar en diens bezit. Vaak werd deze hond bij de jacht samen met de Sloughi gebruikt, die gebruikt werd om het wild dat de Aidi met zijn reuk had gevonden, op te jagen. De Aidi is een levendige waakhond, die zijn familie moedig tegen bedreigingen beschermt. De Aidi staat ook bekend onder de namen Chien de l"Atlas, Atlas Sheepdog en Kabyle Dog. Maar tegenwoordig worden deze honden nog maar weinig gebruikt voor de taken waarvoor ze oorspronkelijk gefokt zijn. Tegenwoordig wordt dit zeldzame ras vooral om zijn uiterlijk gefokt.

De Aidi is een uitstekende waakhond en een beminnelijke metgezel. De Aidi is een hond vol energie. Deze hond kan zich zowel aan een landelijke als aan een stedelijke woonomgeving aanpassen. Toch zal deze hond zich op het platteland het gelukkigst voelen. Als hij maar consequente en intensieve beweging krijgt, kan hij ook in de stad een fantastische metgezel zijn.

Het alerte en beschermende karakter van de Aidi wordt getemperd door zijn speelse persoonlijkheid. Een Aidi kan een trouw, beminnelijk gezinslid worden als hij zorgvuldig wordt afgericht en zeer veel beweging krijgt. Deze krachtige hond is ook behendig en altijd klaar voor actie. Het is een gevoelig ras en deze hond moet met zachte, doch vaste hand worden opgevoed.

De Aidi heeft een gemiddelde levensverwachting van 15 jaar of langer. Dit is een gezond ras, dat tot nu toe geen grote gezondheidsproblemen kent.

De Aidi komt voor zowel met gladde als met draadharige variŽteiten van de vacht. Om de vacht van deze hond in goede conditie te houden en om verharen te verminderen, is het nodig om af en toe te borstelen, te kammen en te baden.

Terug

 

 (hondenras)

Aidi

Leeftijd: 10 - 11 jaar

Gewicht reu: 23 - 25 kg.
Gewicht teef: 23 - 25 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links