Rashonden Informatie


Affenpinscher

Terug naar
het rassen-overzicht

De Affenpinscher stamt af van de Griffon Bruxellois (Brusselse Griffon) en de Belgische Griffon. De Affenpinscher is een levendige hond en de oorsprong van dit ras kan teruggevonden worden in Duitsland. De naam Affenpinscher komt van de Duitse woorden "Affe" (aap) en "Pinscher" (Terriėr). Deze hond wordt om zijn aapachtige en komische kop ook wel "Monkey Dog" genoemd. Algemeen wordt aangenomen dat de Affenpinscher als boerderijhond is gefokt; zijn taak was voornamelijk het jagen op knaagdieren. Vroeger was deze hond aanzienlijk groter. Door fokken is de Affenpinscher geminiaturiseerd en is daarna in de 18e en 19e eeuw een huisdier geworden. In 1936 is de Affenpinscher geregistreerd door de American Kennel Club.

Over het algemeen is de Affenpinscher een zeer gezond hondenras. Om huid- en vacht problemen te voorkomen moet de hond goed verzorgd worden. Affenpinschers hebben snel botbreuken door de fijne botstructuur. Ook zijn Affenpinschers vatbaar voor oogzweren en infecties. Bij dit ras komen tandproblemen ook veel voor en ademhalingsproblemen. Bij goede verzorging en regelmatige controle door de dierenarts kunnen gezondheidsproblemen grotendeels worden voorkomen.

De verwachte levensduur van de Affenpinscher is gemiddeld 10 tot 12 jaar.

Het karakter van de Affenpinscher lijkt op het karakter van een terriėr. Door goede socialisatie kan deze hond goed opschieten met andere honden en huisdieren. De Affenpinscher is een koppig ras, verder zijn ze redelijk actief, speels en ondeugend. Met stevige en adequate training kan deze hond een lieve en grappige kameraad zijn. Het is een gezinshond en wil bij de familie zijn. De Affenpinscher kan niet goed overweg met jonge kinderen, omdat ze de neiging hebben hun speeltjes en voedsel goed te bewaken. Hoewel de Affenpinscher niet groot is, is hij wel onvervaard tegenover enige agressor en deze hond kan zeer opgewonden worden als hij geprovoceerd wordt. De Affenpinscher heeft geen idee van zijn afmeting en schroomt niet om als een dolle, grotere honden en andere grote dieren onvervaard tegemoet te treden.

Vermijd het kort knippen van de vacht van de Affenpinscher, omdat dat de vacht voor jaren ruļneert. Wekelijks borstelen en kammen is voldoende om de vacht schoon te houden. Plukken kan af en toe nodig zijn. Het haar in de ooghoeken moet bij sommige Affenpinschers geknipt worden om oogirritatie te voorkomen. Trimmen kan nodig zijn als het om showhonden gaat. De Affenpinscher verliest weinig tot geen haren.

Terug

 

 (hondenras)

Affenpinscher

Leeftijd: 14 - 15 jaar

Gewicht reu: 3 - 4 kg.
Gewicht teef: 3 - 4 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links