Rashonden Informatie


Bull Terrier

Terug naar
het rassen-overzicht

Tijdens de bloeitijd van het stierenvechten met honden, kwam er behoefte aan honden die meer bereik en gedrevenheid zouden hebben dan de bekende Bulldogs. Het resultaat, ironisch genoeg, was geen succesvolle stierenvechter. De Bull Terrier, een kruising tussen de Bulldog en de Old English terrier, bleek geen succes in de ring. Desalniettemin is deze hond door zijn uiterlijk al snel een huisdier van de hogere klassen geworden. Sinds die tijd is dit ras een gewilde gezelschapshond.

De oorspronkelijke Bull Terrier was wit. Later is een gekleurde variŽteit ontwikkeld, met dezelfde eigenschappen. In een mum van tijd is deze hond zeer bekend geworden om zijn moed, beweeglijkheid, trouw en snelheid.

Hoewel deze hond oorspronkelijk gefokt is als vechthond, is het ras nu zo drastisch veranderd, dat deze hond niet eens meer als een bewakingshond wordt beschouwd. Maar een Bull Terrier blijft altijd een Bull Terrier. Door zijn aangeboren verdedigende instinct zal de Bull Terrier zijn eigenaar altijd verdedigen.

De Bull Terrier is een moedige, levendige hond, die belust is op plezier. Deze hond is zeer getrouw, beleefd en gehoorzaam aan zijn baas. De verbondenheid met zijn baas maakt van deze hond een fijne metgezel en een goede gezinshond.

Bull Terriers zijn liever in gezelschap dan alleen. Een zorgvuldig gesocialiseerde en afgerichte Bull Terrier is een goed huisdier. Dit is een hond die kan omgaan met de levendigheid van kinderen. Toch vinden velen dat deze hond te actief is om met kleine kinderen om te gaan. Het is wel zo dat deze hond niet van plagerijen houdt. Bull Terriers verwachten dat ze gerespecteerd zullen worden.

Bull Terriers zijn zeer beschermend en vastbesloten. Kameraadschap speelt een belangrijke factor bij de civilisatie van de Bull Terrier en ook bij het onderdrukken van zijn destructieve karakter. Bull Terriers zijn vijandig tegenover andere honden en het wordt niet aangeraden ze bij andere dieren te laten.

Regelmatig borstelen met een stevige borstel is essentieel om de hond schoon te houden en de vacht glanzend te houden. Het is niet nodig om deze hond vaak te wassen.

De gemiddelde levensduur van een Bull Terrier is 10 tot 14 jaar.

De Bull Terrier is over het algemeen een gezond ras en zijn eigenaar hoeft zich over zijn gezondheid niet veel zorgen te maken. Sommige honden van dit ras echter hebben een aanleg voor erfelijke zink deficiŽntie, die dodelijk kan zijn. Bull Terrier puppies worden soms doof geboren. En ook kan obsessief gedrag zoals achter de eigen staart aan lopen voorkomen. Verder komt in sommige lijnen knieschijf luxatie voor. Bull Terriers kunnen bevattelijk zijn voor vlooien en andere parasieten.

Terug

 

 (hondenras)

Bull Terrier

Leeftijd: 11- 13 jaar

Gewicht reu: 24 - 28 kg.
Gewicht teef: 24 - 28 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links