Rashonden Informatie


Bullmastiff

Terug naar
het rassen-overzicht

De Bullmastiff, een kruising tussen de Mastiff en de Bulldog, is het resultaat van een poging om het enorme formaat van de Engelse Mastiff te verkleinen. Het nieuwe ras dat ontstond voldeed aan de eisen van kracht en beweeglijkheid en werd al snel de trouwe assistent van de jachtopzieners in Engeland. In 1924 is dit ras officieel als een apart ras erkend.

In Engeland stond in die tijd op stropen de doodsstraf. Daarom aarzelden de stropers op hun beurt niet om de jachtopzieners die hen achterna zaten te doden. De taaie, onbevreesde en rustige Bullmastiff kwam als een geschenk uit de hemel voor de jachtopzieners bij de jacht op de stropers. De Bullmastiff werd populair als bewaker bij de jacht, als leger - en politiehond en als efficiŽnte bewakingshond.

Het is een uitermate krachtige hond en de Bullmastiff is ook zeer slim, onverstoorbaar en trouw. Deze hond blijft, tenzij hij wordt geprovoceerd, kalm en rustig. Het is een toegewijde en waakzame bewakingshond. Niet geneigd tot het aanvallen van wie dan ook, is de Bullmastiff onbevreesd, aanhankelijk en goed gemanierd. Deze hond kan desalniettemin koppig zijn en een indringer pakken, op de grond gooien en hem daar vast houden.

De Bullmastiff is over het algemeen goed voor kinderen. In feite verlangen deze honden naar menselijke aandacht. Deze hond is zo sterk dat hij een zeer degelijke gehoorzaamheidstraining moet krijgen van een leraar met een vaste hand. Uitgebreide socialisering zowel met mensen als met andere honden op jonge leeftijd is noodzakelijk om deze hond geciviliseerd te maken.

De Bullmastiff zal vaak agressie tegnover andere honden vertonen en niet goed reageren op onbekende personen. De Bullmastiff is agressiever dan de Mastiff. Deze hond zal de klank van de stem van zijn baas snel herkennen.

Hoewel de Bullmastiff op een appartement kan leven, zal hij binnenshuis redelijk inactief zijn. De Bullmastiff heeft voldoende beweging nodig en regelmatig uitlaten zal in deze behoefte voorzien. De Bullmastiff is gevoelig voor warm weer.

De kortharige, enigszins ruwe vacht hoeft weinig geborsteld te worden en is makkelijk schoon te houden. De vacht hoeft alleen gekamd of geborsteld worden als het nodig is. Deze hond verhaart zeer weinig. Het is wel noodzakelijk om regelmatig de voeten te controleren en de nagels te knippen. Omdat de Bullmastiff makkelijk aan gewicht toeneemt, is een belangrijk deel van de verzorging van deze hond gericht op zijn dieet. De Bullmastiff heeft regelmatig wandelingen en andere lichaamsbeweging nodig.

De gemiddelde levensduur van de Bullmastiff is 10 jaar.

Hoewel deze hond fysiek zeer sterk is, vinden we bij dit ras een aanleg tot heupdysplasie en tumoren. Deze honden krijgen snel overgewicht, met alle gezondheidsproblemen die daarbij horen. Andere ziektes die we bij de Bullmastiff tegenkomen zijn zweren op de lippen en ogen, maagtorsie en kanker.

Terug

 

 (hondenras)

Bullmastiff

Leeftijd: 10 - 12 jaar

Gewicht reu: 50 - 59 kg.
Gewicht teef: 41 - 50 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links