Rashonden Informatie


Cairn Terrier

Terug naar
het rassen-overzicht

En van de originele Schotse Terrirs, de Cairn Terrier, is ontstaan in de Schotse Hooglanden. Hoewel dit ras al meer dan vijfhonderd jaar bekend was, is het pas in de vroege twintigste eeuw als apart ras erkend.

Schotse boeren gebruikten wijd en zijn de Cairn Terrier om ratten, knaagdieren en andere kleine dieren uit steenhopen te jagen. Deze goede ongediertebestrijder werd niet op uiterlijk maar op vaardigheid gefokt. De Cairn Terrier heeft mogelijk een bijdrage geleverd aan rassen als de West Highland White, de Scottish en de Skye Terrier.

De Cairn Terrier heeft tegenwoordig een andere reputatie. Deze hond is een populaire gezelschapshond en een fijn huisdier. De rol van "Toto" in de film "The Wizard of Oz" werd door een Cairn Terrier gespeeld en dit optreden heeft het ras nog populairder gemaakt.

De Cairn Terrier is een zeer actieve en rusteloze hond. Deze hond is taaier en sterker dan zijn uiterlijk doet vermoeden en ook is hij zeer waakzaam en levendig. De Cairn Terrier is een zeer aanhankelijke, onbevreesde en moedige hond.

Cairn Terriers kunnen makkelijk worden afgericht. Deze honden zijn zeer intelligent en vinden het leuk om kunstjes te leren en te doen. De Cairn Terrier is een gevoelige hond en heeft liever geen strenge training. Een slecht opgevoede Cairn Terrier kan negatief en destructief gedrag gaan vertonen.

Deze honden zijn speels en geduldig van aard en vinden het leuk om bij kinderen te zijn. Door hun rusteloze natuur en grote mate van activiteit binnenshuis, zijn ze goed gezelschap voor kinderen. In feite heeft deze hond veel aandacht nodig en vindt hij het verschrikkelijk om alleen thuis te worden gelaten.

De Cairn Terrier trekt zich van zijn kleine omvang niets aan. Deze hond heeft een sterke neiging om zijn territorium te beschermen en staat altijd klaar om te vechten, zonder zich iets aan te trekken van het formaat van zijn tegenstander.

De Cairn Terrier heeft geen speciale verzorging nodig. Om de dag borstelen van de vacht en eens per jaar met de hand plukken is voldoende om de vacht netjes te houden. Wel is het nodig om de tanden regelmatig te poetsen, om tand - en tandvleesproblemen te voorkomen. Ook het regelmatig knippen van de nagels is een essentieel onderdeel van de verzorging van deze hond.

De normale levensverwachting van de Cairn Terrier is 12 tot 15 jaar.

De Cairn Terrier is over het algemeen een zeer gezonde hond. Er zijn gevallen bekend van aangeboren ziektes zoals de Ziekte van Von Willebrand en erfelijke oogziektes. Ook allergie voor vlooien komt veel bij de Cairn Terrier voor. Dit ras heeft een aanleg voor knieschijf luxatie. En ten slotte komt de Cairn Terrier makkelijk aan, hetgeen kan leiden tot gezondheidsproblemen die worden veroorzaakt door overgewicht.

Terug

 

 (hondenras)

Cairn Terrier

Leeftijd: 14 jaar

Gewicht reu: 6 - 7 kg.
Gewicht teef: 6 - 7 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links