Rashonden Informatie


Cavalier King Charles Spaniel

Terug naar
het rassen-overzicht

De huidige Cavalier King Charles Spaniels zijn directe afstammelingen van de kleine Toy Spaniels. Op vele werken van zestiende, zeventiende en achttiende eeuwse kunstenaars zoals Van Dijck, Reynolds, Gainsborough, Titiaan, Stubbs en Romney, komen kleine spaniels voor met platte hoofden, hoog aangezette oren, ovale ogen en behoorlijk puntige neuzen. In de tijd van de Tudors was de Cavalier King Charles Spaniel het meest geliefd bij de dames. Tijdens de periode van de Stuarts en de regering van Koning Charles de Tweede, kreeg dit ras de naam Cavalier King Charles Spaniel. Charles de Tweede werd zelden gezien zonder twee of drie spaniŽls op zijn hielen en deze koning heeft een besluit uitgevaardigd, waarin hij bepaalde dat deze honden in alle openbare gelegenheden moesten worden toegelaten, zelfs in de Houses of Parliament!

In de beschrijving van een raszuivere Cavalier King Charles Spaniel staat een lang gezicht zonder stop, een platte, ongewelfde schedel, met een lichte en kleine deuk in het midden van de schedel voorgeschreven. Er zijn vier kleuren waarin de vacht kan voorkomen, namelijk rood en wit (officieel Blenheim genoemd) driekleurig (zwart en wit met tan plekken op de wenkbrauwen, jukbeenderen en onder de oren en staart), robijn en zwart en tan.

De Cavalier King Charles Spaniel is zeer elegant en koninklijk in beweging en voorkomen en het is een vrolijke, actieve, bevallige, evenwichtige hond, die zich vrij beweegt. De Cavalier King Charles Spaniel is onbevreesd en sportief van karakter en is tegelijkertijd zachtaardig en aanhankelijk.

In principe is dit een gezonde, kleine, maar taaie hond, maar de Cavalier King Charles Spaniels hebben weliswaar weinig, maar wel belangrijke gezondheidsproblemen. Het meest serieuze probleem is de Mitral Valve Disease (MVD) - een probleem waarbij de linker- ofwel mitrale klep van het hart zich verdikt, hetgeen leidt tot achteruitgang van het hart, hartfalen en uiteindelijk de dood. MVD is vooral bij de Cavalier King Charles Spaniels een probleem, omdat vergeleken met ander rassen juist bij de Cavalier King Charles Spaniel, deze ziekte zich ongewoon vroeg openbaart en een snellere toename van symptomen vertoont. Hoewel MVD gevonden is in de bloedlijnen van Cavalier King Charles Spaniels in alle landen, is het altijd belangrijk om de medische geschiedenis van meerdere voorgaande generaties te controleren.


De Cavalier King Charles Spaniel kan ook grauwe staar ontwikkelen en andere oogziektes en knieschijfluxatie. Hoewel heupdysplasie en knieschijfluxatie een algemeen probleem zijn bij grote rassen, komen ze niet voor bij honden met goede botten en gezonde ouders.

De gemiddelde levensverwachting voor een Cavalier King Charles Spaniel is 9 tot 14 jaar. De Cavalier King Charles Spaniel met zijn vrolijke, vriendelijke en niet-agressieve karakter, heeft geen aanleg voor nervositeit of verlegenheid

Als een echte toy hond is het ideale gewicht van de Cavalier King Charles Spaniel tussen de 6 en 8 kg met een gemiddelde hoogte van 30 tot 33 cm. Met grote, ronde, expressieve donkerbruine ogen en lang zijde-achtig haar op oren, staart, buik en benen, heeft de Cavalier King Charles Spaniel nauwelijks professionele verzorging nodig. De Cavalier King Charles Spaniel verhaart matig en regelmatig borstelen met een stevige borstel zal goed zijn, omdat het gevederde haar op de oren makkelijk gaat klitten en vervilten. Het haar tussen de kussentjes op de voeten moet worden geknipt en de oren moeten regelmatig worden schoongemaakt. Zorg na het bad ervoor dat de Cavalier King Charles Spaniel het niet koud krijgt.

Terug

 

 (hondenras)

Cavalier King Charles Spaniel

Leeftijd: 9 - 11 jaar

Gewicht reu: 7 - 8 kg.
Gewicht teef: 5 - 6 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links