Rashonden Informatie


Cesky Terrier

Terug naar
het rassen-overzicht

De Cesky Terrier is een relatief nieuw ras. Dit ras is waarschijnlijk een mix van Sealyham en Scottish Terrier met nog bijdragen van andere terriŽrs. Dit ras heeft voor zijn bestaan veel te danken aan Frantisek Horak, een fokker uit TsjechiŽ. Het ras is oorspronkelijk gefokt voor de jacht en is in 1963 voor het eerst door de FCI erkend.

Horak heeft een ras gefokt met een smaller hoofd en een smallere borst en een zachtere vacht. In 1987 is dit ras voor het eerst in de Verenigde Staten geÔmporteerd, maar de Cesky Terrier is daar nog steeds een weinig voorkomend ras.

Deze hond is opgewekt en speels en een goede gezelschapshond. De Cesky Terrier is beschermend en sportief van aard. Oorspronkelijk is dit ras voor de jacht gefokt en deze honden kunnen buitenshuis zeer actief zijn.

De Cesky Terrier is van alle terriŽrs het best af te richten. Het is een zeer intelligente hond en hij heeft een goed vermogen om te leren. Deze hond is makkelijk te hanteren en leert ook makkelijk kunstjes. Verder is hij moedig en tolerant. Ten opzichte van zijn eigenaar is de Cesky Terrier zeer trouw, aanhankelijk en gehoorzaam.

Het is een beminnelijk en vrolijk dier en hij kan een uitstekende familiehond zijn. De Cesky Terrier is goed met kinderen en door zijn speelse karakter is deze hond een leuke speelkameraad voor de kinderen. De Cesky Terrier houdt van mensen en vooral van kinderen. Ten opzichte van vreemden is de Cesky Terrier redelijk vriendelijk.

Het is nodig om de Cesky Terrier vroeg te socialiseren. Deze onbevreesde hond kan agressief zijn en koppig. Daarom moet de Cesky Terrier veel verschillende situaties ervaren en met andere mensen en honden in contact komen. De Cesky Terrier is een uitstekende reisgenoot. Ook kan de Cesky Terrier een getrouwe waakhond en een agressieve bewaker van het huis zijn.

De Cesky Terrier heeft een zorgvuldige verzorging nodig. Regelmatig trimmen, waarbij het haar op de maag en benen en rond het gezicht lang gelaten wordt, is noodzakelijk. Deze hond moet vier keer per jaar getrimd worden en het langere haar moet twee keer per week gekamd en geborsteld worden. Dit ras verhaart niet.

De normale levensverwachting voor de Cesky Terrier is 12 tot 15 jaar.

De Cesky Terrier is een taai ras met zeer weinig gezondheidsproblemen. De meeste aangeboren ziektes komen bij dit ras niet voor. Wat wel soms voorkomt is Scottie Cramp, een klein probleem waardoor problemen bij het bewegen worden veroorzaakt.

Terug

 

 (hondenras)

Cesky Terrier

Leeftijd: 12 - 14 jaar

Gewicht reu: 7 - 8 kg.
Gewicht teef: 5 - 6 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links