Rashonden Informatie


Chinese Naakthond

Terug naar
het rassen-overzicht

De Chinese Naakthond behoort tot de groep van de zogenaamde Toy honden en komt voor in twee types: de haarloze en de Powder-Puff. Er wordt veel gespeculeerd over de oorsprong van dit ras en er zijn veel verschillende verhalen over. De Chinese Naakthonden worden ook wel "African Hairless Terriërs" genoemd, omdat ook wel wordt aangenomen dat ze uit Afrika afkomstig zouden zijn. De oude Azteken gebruikten deze honden als beddenwarmers en soms aten ze de Chinese Naakthonden ook op. Volgens één variant op de verhalen over hun afkomst, zouden de Chinese Naakthonden uit Afrika meegenomen zijn op Chinese handelsschepen om ongedierte te bestrijden en de handelaren zouden dit ras "Chinese Crested" hebben genoemd.

Enkele namen waaronder de Chinese Naakthond op verschillende plaatsen ter wereld bekend staat zijn: Chinese Hairless, Chinese Ship Dog, Chinese Royal Hairless, Pyramid, of Giza Hairless (in Egypte), South African Hairless (in Zuid Afrika), Turkish Hairless (in Turkije). Dit unieke ras is in het Westen voor het eerst tentoongesteld in 1885. Pas in 1991 is dit ras door de AKC volledig erkend.

De Chinese Naakthond is gevoelig voor acne en zonnebrand. De haarloze honden moeten voor ze de zon in gaan ingesmeerd worden met een goede beschermende crème. Dit ras heeft speciale verzorging van de huid nodig. Sommige Chinese Naakthonden zijn allergisch voor lanoline en wol.

De tanden van de Chinese Naakthond vragen extra aandacht om cariës te voorkomen. Bij de haarloze honden komt tandverlies vaker voor als ze nog jong zijn. Ook hebben honden van dit ras vaak een incomplete set tanden, zodat het niet wordt aangeraden om ze op botten te laten kauwen. Verder moet men bij de Chinese Naakthond oppassen met overvoeren, omdat ze makkelijk te dik worden.

De normale levensverwachting voor de Chinese Naakthond is 10 tot 12 jaar.

Dit haarloze ras komt zelden voor. Deze honden zijn beminnelijk, actief, speels en aanhalig. Deze honden houden van knuffelen en lachen en zijn erg vriendelijk tegen kinderen. De Chinese Naakthond is altijd vermakelijk gezelschap en is zeer intelligent en waakzaam. Om eventuele angstigheid te vermijden is het goed om de puppies te socialiseren met en bloot te stellen aan luide geluiden. Deze honden zijn geen blaffers. Verder zijn ze goede klimmers en houden ze ervan om gaten te graven. De Chinese Naakthond is vriendelijk tegen zijn eigenaren en houdt zich afzijdig van vreemden.

De Chinese Naakthond is een zeer schone hond en krijgt geen vlooien of teken. Deze honden hebben ook geen hondengeur. De Powder-Puffs hebben meer verzorging nodig, bij hen is dagelijks borstelen van de lange, fijne, dubbele vacht noodzakelijk. In de rui is nog extra zorg voor de vacht nodig. De haarloze soort moet vaak in bad en het is goed om de huid in te smeren met een beetje olie of crème. Deze honden verliezen weinig tot geen haar en zijn zeer geschikt voor mensen met allergieën.

Terug

 

 (hondenras)

Chinese Naakthond

Leeftijd: 12 - 14 jaar

Gewicht reu: 4 - 6 kg.
Gewicht teef: 2 - 4 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links