Rashonden Informatie


Chow-Chow

Terug naar
het rassen-overzicht

De Chow Chow, een kruising tussen een primitieve spits en een oosterse mastiff, is al duizenden jaren bekend bij de Chinezen. De bouw van deze hond lijkt sterk op die van de oudste gevonden fossielen van honden. De Chow Chow is ofwel door de bewoners van SiberiŽ ofwel door de Mongolen ontwikkeld.

De Chinezen gebruikten de Chow Chow als jager, om karren te trekken en om boten te bewaken. Goede jager als hij was, was de Chow Chow de favoriete hond van de Chineze keizers. Van een van de keizers wordt zelfs verteld dat hij ongeveer vijfduizend Chow Chows in zijn kennel had. De Chow Chow kwam voor het eerst naar Europa aan het eind van de negentiende eeuw. Deze hond is daarna naar de Verengde Staten gebracht en is daar een populaire gezelschapshond geworden.

Het is een beleefd en verfijnd ras en de Chow Chow vertoond gewoonlijk geen tekenen van agressie of vijandigheid. Toch kan deze hond eigenzinnig en beschermend zij als het nodig is. De Chow Chow is ernstig, vrij en onverzettelijk.

De Chow Chow is zeer trouw en toegewijd aan zijn eigenaar. Hoewel het een gereserveerde hond is, toont de Chow Chow een grote aanhankelijkheid aan zijn baas. Ondanks dat kan de Chow Chow onwillig zijn om met ander leden van het gezin een band te ontwikkelen.

Hoewel de Chow Chow niet veel interesse in vreemden vertoont, kan deze hond agressief worden als hem onbekende personen zich aan hem opdringen. Als hun baas er niet is, kunnen de Chow Chows agressief zijn tegenover andere dieren. Deze hond is alleen geschikt voor oudere kinderen.

De Chow Chow heeft een dominante en standvastige eigenaar nodig. Deze hond heeft een bazig karakter en de baas moet over het vermogen beschikken om hier goed mee om te gaan. Deze hond verwacht van zijn eigenaar dat deze eerlijk en redelijk met hem om zal gaan.

Deze hond vertoont niet veel gehoorzaamheid aan zijn baas. Het zijn intelligente en koppige honden. De Chow Chow kan een goed leren, maar alleen als hij een krachtige baas heeft.

De overvloedige vacht van de Chow Chow moet regelmatig worden geborsteld en verzorgd. Door de vacht regelmatig te onderhouden zal deze goed verzorgd blijven. De Chow Chow verhaart hevig en tijdens de rui heeft de vacht extra verzorging nodig. Gebruik af en toe shampoo om de vacht schoon te houden. Deze hond heeft regelmatige beweging nodig, zoals een dagelijkse wandeling of activiteiten buitenshuis, om lichamelijk gezond te blijven.

De levensverwachting van de Chow Chow is 12 tot 15 jaar.

De Chow Chow, die oorspronkelijk voor de jacht is gefokt, is gewoonlijk een gezonde hond. Het gezondheidsprobleem dat we het meest bij de Chow Chow zien, is heupdysplasie. Verder heeft deze hond een aanleg tot entropie, een afwijking van het ooglid. Om dit probleem te corrigeren is vaak een chirurgische ingreep nodig.

Terug

 

 (hondenras)

Chow-Chow

Leeftijd: 11 - 12 jaar

Gewicht reu: 27 - 32 kg.
Gewicht teef: 20 - 26 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links