Rashonden Informatie


Clumber Spaniel

Terug naar
het rassen-overzicht

De rasgeschiedenis van de Clumber Spaniel is vóór het midden van de negentiende eeuw onduidelijk. Volgens één theorie komt dit ras uit Frankrijk en zou de Duc de Noailles ten tijde van de Franse revolutie zijn kennel met bekroonde spaniëls aan de Dukie of Newcastle in Clumber Park te Nottingham hebben gegeven. Volgens een andere theorie is de Clumber Spaniel ontstaan in Groot Brittannië, door het kruisen van oudere rassen jachtspaniëls met Bassets of Sint Hubertushonden. De Clumber Spaniel is één van de eerste rassen die door de AKC zijn erkend.

De Clumber Spaniel is een zeldzaam ras en moeilijk te vinden. Dit ras wordt voornamelijk gebruikt om op fazanten en patrijzen te jagen en deze honden zijn zeer geschikt om in dicht struikgewas te werken. Vergeleken met andere spaniëls, is dit ras tamelijk langzaam in het veld. Het is een stille werker met een fijne neus en een goed uithoudingsvermogen. Door deze honden zorgvuldig af te richten, worden ze makkelijk terug te halen.

Enkele gezondheidsproblemen die bij de Clumber Spaniel voorkomen zijn grauwe staar, droge ogen, entropie en entropie (het naar binnen of naar buiten keren van het onderste ooglid) en hypothyroïdie. In het verleden was heupdysplasie een veelvoorkomend probleem, maar door hard werken van de fokkers is dit probleem enigszins opgelost.

Dit ras heeft de neiging om vreemde voorwerpen in te slikken, dus voorzichtigheid is geboden. De Clumber Spaniel heeft ook de neiging om snel aan te komen en deze honden moeten daarom niet overvoerd worden. Clumber Spaniels zijn bevattelijk voor vlooien en huidallergieën. Hun dieet moet bestaan uit lamsvlees en rijst.

De normale levensverwachting voor Clumber Spaniels is 10 tot 12 jaar.

De Clumber Spaniel is een kalme, trouwe, intelligente en plezierige hond. Dit ras is zeer vriendelijk en speels van aard. De Clumber Spaniel is een serieuze jachthond, uitstekend in dicht kreupelhout en een goede apporterende hond als hij goed is afgericht. Ook is deze hond een uitstekende spoorvolger. Meestal zijn deze honden onvriendelijk naar onbekenden, maar gaan ze goed om met de kinderen van hun gezin. Dit ras beschikt over een goed geheugen en is daarom makkelijk af te richten. Deze honden kunnen goed zwemmen.

De Clumber Spaniel is makkelijk te verzorgen. De vacht van deze honden moet regelmatig worden gekamd en geborsteld om deze schoon te houden. De Clumber Spaniel verhaart hevig. De ogen en oren moeten altijd schoon worden gehouden en regelmatig worden geïnspecteerd. Deze hond moet door een kundig persoon worden getrimd.

Terug

 

 (hondenras)

Clumber Spaniel

Leeftijd: 12 - 13 jaar

Gewicht reu: 33 - 36 kg.
Gewicht teef: 29 - 32 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links