Rashonden Informatie


Dalmatische Hond

Terug naar
het rassen-overzicht

Van de Dalmatische hond wordt gezegd dat hij afkomstig zou zijn uit DalmatiŽ, een streek ten noorden van AlbaniŽ aan de Adriatische Zee. Er is echter bewijs dat suggereert dat dit ras in India zou zijn ontstaan en naar het oude Griekenland zou zijn gebracht door handelaren uit India. Op oude graveringen vinden we afbeeldingen van een gevlekte hond achter een Egyptische kar. Historici hebben verwijzingen gevonden naar gevlekte honden, die lijken op de Dalmatische hond, die zelfs tot drieduizend jaar voor Christus gedateerd kunnen worden.

De Dalmatische hond zou vaak in het gezelschap zijn geweest van de zigeuners uit India, die eeuwenlang door de Midden Europese landen reisden. De zigeuners vervoerden hun bezittingen in door paarden getrokken wagens en zij legden per dag lange afstanden af. Hun Dalmatische honden liepen mee naast de wagens. Dit zou de oorzaak kunnen zijn van de specifieke kenmerken van het Dalmatische ras, namelijk dat deze hond zich aangetrokken voelt tot paarden en beschikt over een groot uithoudingsvermogen.

De Dalmatische hond heeft een aanleg tot erfelijke doofheid. Blaasgruis, nierstenen en huidallergieŽn zijn andere ziektes die we bij dit ras tegenkomen. Ook hebben ze een aanleg tot heupdysplasie. De vorming van stenen is zeer ongewoon bij honden. Maar het urineweg systeem van de Dalmatische hond produceert een urinezuur dat veel lijkt op dat wat bij de mens voorkomt, in plaats van uraeum of allantoÔne, dat door de andere hondenrassen wordt uitgescheiden. Men neemt aan dat deze afwijking tot de vorming van stenen kan leiden. Verder wordt gezegd dat tien tot twaalf procent van alle Dalmatische honden doof wordt geboren.

De levensverwachting van de Dalmatische hond ligt tussen de 11 en de 13 jaar.

De Dalmatische hond is een alert, energiek, atletisch en gespierd ras. Deze hond beschikt over een groot uithoudingsvermogen. Door onderzoek is aangetoond dat de affiniteit die Dalmatische honden met paarden hebben en het meerennen met voertuigen aangeboren is. De Dalmatische hond heeft een evenwichtig temperament, is enthousiast en vriendelijk tegen mensen die hij graag mag, maar is op zijn hoede voor vreemden. De Dalmatische hond heeft een sterk beschermend instinct en reageert het best op een vriendelijke manier van africhten. Hoewel deze honden niet erg agressief aangelegd zijn, zijn ze zeer beschermend ten opzichte van hun eigenaar en diens bezittingen. Deze honden zijn vriendelijk en willen graag plezieren. Ze houden van rennen en springen. Het zijn goede huishonden, ze verlangen naar de aandacht van hun baas en wanneer ze alleen gelaten worden, raken ze vaak in de problemen.

De Dalmatische hond is een zeer schoon ras en lijkt wat persoonlijke verzorging betreft meer op een kat. Deze hond verhaart veel en zijn witte haren blijven achter op kleding, meubilair en vloerkleden. Dagelijks wrijven met een speciale verzorgingshandschoen of met een ruwe handdoek kan hier een uitkomst bieden. Deze hond moet minstens ťťn keer per maand worden gebaad en verzorgd om hem schoon te houden.

Terug

 

 (hondenras)

Dalmatische Hond

Leeftijd: 12 jaar

Gewicht reu: 22 - 25 kg.
Gewicht teef: 22 - 25 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links