Rashonden Informatie


Dandie Dinmont Terrier

Terug naar
het rassen-overzicht

De Dandie Dinmont Terrier is een van de oudste terriër rassen. De oorsprong van dit ras ligt in de grensstreek tussen Engeland en Schotland. De Dandie Dinmont Terrier is waarschijnlijk het resultaat van kruisingen tussen de Bedlington Terrier, de Skye terrier, de Otterhound en de English Terrier. Al rond 1700 is dit ras als een apart ras vermeld. De Dandie Dinmont Terrier komt voor op een portret van Henry, Third Duke of Buccleuch, in 1770 geschilderd door Gainsborough. De Dandie Dinmont Terrier is in de loop van de eeuwen nauwelijks veranderd; het ras is nog steeds puur en precies zoals je zou kunnen verwachten.

De Dandie Dinmont Terrier ontleent zijn naam aan het karakter "Dandie Dinmont" dat voorkwam in de in 1814 verschenen roman "Guy Mannering" geschreven door Sir Walter Scott. De Dandie Dinmont Terrier werd door stropers en zigeuners gebruikt om dassen, otters en vossen op te sporen. Dit ras is ontwikkeld om een zeer effectieve jachthond te zijn.

De gemiddelde levensverwachting van de Dandie Dinmont Terrier is 12 tot 14 jaar.

De Dandie Dinmont Terrier heeft een aanleg tot het krijgen van heupdysplasie, de meest voorkomende orthopedische afwijking van de heup bij honden en de meest voorkomende oorzaak van artritis in de heup. Ook krijgen Dandie Dinmont Terriers vaak schildklierproblemen en oogproblemen. Afgezien van deze problemen, is het een sterk, gehard en gezond ras.

De Dandie Dinmont Terrier heeft een eigenaardig en amusant uiterlijk. Naast zijn ontvankelijkheid, is hij bij iedereen geliefd om zijn durf, moed en waakzaamheid. De Dandie Dinmont Terrier houdt van menselijk gezelschap en wordt niet graag alleen gelaten. Met zijn warmte en trouw neemt hij iedereen voor zich in. Het haar op zijn gezicht kan makkelijk vervilt raken door voedsel en vuil, daarom moet het minstens eens per twee dagen schoongemaakt worden. De benen vragen om speciale verzorging en moeten zorgvuldig worden onderhouden.

De Dandie Dinmont Terrier is onafhankelijk, buitengewoon intelligent, vastberaden, gevoelig, aanhankelijk en waardig. Deze hond is vriendelijk en beschermend tegenover zijn gezin, maar een beetje gereserveerd tegenover vreemden. Sommige reuen van dit ras kunnen agressief zijn tegenover andere mannelijke honden in huis. Deze kleine hond kan zeer luid blaffen voor een hond van zijn afmeting. De Dandie Dinmont Terrier kan bijzonder koppig en eigenzinnig zijn als hij daar zin in heeft en is daardoor soms moeilijk af te richten. De Dandie Dinmont Terrier is bijzonder vriendelijk en levendig.

De Dandie Dinmont Terrier hoeft niet regelmatig geborsteld te worden. Dit ras verliest het haar niet makkelijk en dood haar moet één of twee keer per jaar uit de vacht geplukt worden. Professionele verzorging is beter en show honden vragen om veel meer verzorging. Het regelmatig verzorgen van de vacht kan met een borstel met pinnen gedaan worden. Losse haren kunnen, als ze niet worden uitgeborsteld, makkelijk gaan vervilten.

Terug

 

 (hondenras)

Dandie Dinmont Terrier

Leeftijd: 13 - 14 jaar

Gewicht reu: 9 - 11 kg.
Gewicht teef: 8 - 10 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links