Rashonden Informatie


Dobermann

Terug naar
het rassen-overzicht

De Doberman Pinscher is een relatief recent ras en is ontwikkeld in Thüringen, in Duitsland, in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Deze hond is naar alle waarschijnlijkheid een kruising tussen Duitse Pinschers met Rottweilers en Greyhounds. Deze hond is naar Louis Dobermann genoemd, een Duitse belastingontvanger, die dit ras heeft ontwikkeld op zoek naar de perfecte waakhond en bodyguard.

In 1876 is de Doberman Pinscher voor het eerst tentoongesteld en dit ras was toen een groot succes. In 1908 is dit ras voor het eerst geregistreerd door de AKC.

Het is een krachtige en energieke hond en de Doberman Pinscher vertoont ongehoorde vastberadenheid en uithoudingsvermogen als bewakingshond. Deze hond is van nature onbevreesd en assertief.

De Doberman Pinscher is uitermate intelligent en kan makkelijk worden afgericht. Deze hond is trouw en zeer vriendelijk ten opzichte van zijn familie. Deze hond geeft de voorkeur aan de fysieke nabijheid van zijn familieleden. Het is een plichtgetrouwe en alerte metgezel en de Doberman Pinscher houdt ervan om onder de mensen te zijn.

Deze hond heeft een standvastige en solide baas nodig, die in staat is om de hond onder controle te houden. Deze hond moet op jonge leeftijd zeer grondig worden gesocialiseerd. Een Doberman Pinscher moet positief en consequent worden afgericht om een goed huisdier te worden.

De Doberman Pinscher gaat met iedereen in de familie goed om. Over het algemeen is deze hond aardig tegen kinderen. Ook kan hij de beste kameraad voor oudere mensen zijn. Desalniettemin moet iedereen in het gezin leren om deze hond op de juiste wijze te hanteren. Dobermans kunnen overmatig assertief zijn, als de juiste begeleiding ontbreekt.

De Doberman Pinscher is een geboren bewakingshond en heeft een uitzonderlijk vermogen om te bewaken. Soms zijn deze honden te beschermend. Dit kan worden rechtgezet door een zorgvuldige socialisatie op jongere leeftijd. Goed gehumeurde Dobermans zijn zeer fijne huisdieren.

Deze honden zijn het meest geschikt voor een leven in een buitenwijk of op het platteland. De Doberman Pinschers hebben buitengewoon veel activiteit buitenshuis nodig. Toch kunnen sommige honden zich aanpassen aan het leven in de stad.

De Doberman Pinscher heeft niet veel verzorging nodig. Twee keer per week borstelen is genoeg om de vacht schoon te houden. Deze hond verhaart gemiddeld.

De normale levensverwachting voor de Doberman Pinscher is 12 tot 15 jaar.

De Doberman Pinscher is over het algemeen een gezonde hond. Toch is dit ras bevattelijk voor Wobbler-syndroom en de ziekte van Von Willebrand. Deze hond heeft de neiging om op middelbare leeftijd overgewicht te krijgen. Verder is deze hond gevoelig voor koude weersomstandigheden.

Terug

 

 (hondenras)

Dobermann

Leeftijd: 12 jaar

Gewicht reu: 30 - 45 kg.
Gewicht teef: 30 - 45 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links