Rashonden Informatie


Keeshond - Dwerg

Terug naar
het rassen-overzicht

De Dwerg Keeshond stamt af van de sledehonden van IJsland en Lapland, de familie van de spitsachtigen. De Engelse naam voor dit ras, "Pomeranian", verwijst naar de historische streek Pomerania of Pommern, aan de zuidkust van de Baltische zee (het tegenwoordige Duitsland en Polen). In deze streek is dit ras waarschijnlijk tot een dwerg ras gefokt.

In Engeland is dit ras in de negentiende eeuw bekend geworden, nadat koningin Victoria de hond "Marco" had gekregen uit Florence in ItaliŽ. Marco was de geliefde metgezel van deze koningin en hij won de harten van vele Engelsen. Omdat de koningin populair was, groeide de populariteit van dit ras ook en de voorkeur voor kleiner Keeshonden is dan ook bij haar begonnen.

Bepaalde bloedlijnen van de Dwerg Keeshond hebben een aanleg tot het krijgen van verschoven wervels, knieschijfluxatie, hart - en huidproblemen en ooginfecties. Over het geheel genomen hebben deze honden de aanleg om vroeg hun tanden te verliezen en het voeren van droog voedsel draagt bij tot het in goede conditie houden van hun tandvlees en hun tanden. Pasgeborenen hebben de neiging om zeer klein en fragiel te zijn. Kleiner teefjes moeten vaak bevallen d.m.v. een keizersnede. Wanneer deze honden ouder verliezen ze hun haren en krijgen ze kale plekken.

De gemiddelde levensverwachting van dit ras is 12 tot 16 jaar.

De Dwerg Keeshond is extravert, zeer intelligent en is een competitieve showhond. Hij is bovendien levendig en een fijne gezelschapshond.

Deze honden verharen voortdurend en het verzorgen van de lange , dubbele vacht, neemt veel tijd in beslag, omdat de vacht vaak geborsteld moet worden. Begin met het borstelen vanaf het hoofd, deel de vacht en borstel de haren naar voren. Hierdoor wordt deze tijdverslindende taak relatief makkelijk. De oren en ogen moten iedere dag worden schoongemaakt en het is ook nodig om de tanden te verzorgen. De katoenachtige ondervacht verhaart slechts een of twee keer per jaar.

Terug

 

 (hondenras)

Keeshond - Dwerg

Leeftijd: 15 jaar

Gewicht reu: 2 - 3 kg.
Gewicht teef: 2 - 3 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links