Rashonden Informatie


Pinscher - Dwerg

Terug naar
het rassen-overzicht

De Dwerg Pinscher ofwel de "Min Pin", de "koning van de Toy honden", is een zeer oud ras, dat is ontstaan in Duitsland. Het bewijs hiervoor kan worden gevonden in beelden en afbeeldingen. Er bestaat een meer dan twee eeuwen omvattende documentatie over de Dwerg Pinscher. Men neemt aan dat de Dwerg Pinscher afstamt van de Duitse Middenslag Pinscher, een middelgrote hond, die als rattenjager op de erven van boerderijen werd gehouden. De Dwerg Pinscher is geen kleinere uitgave van de Dobermann Pinscher, zoals velen denken en in het geheel geen kleinere uitgave van wat dan ook, zoals de American Kennel Club het stelt. Toch is het mogelijk dat de Dwerg Pinscher en de Dobermann Pinscher beiden afstammen van de Duitse Pinscher. De verwarring wordt gedeeltelijk veroorzaakt doordat beiden het woord "Pinscher" hetgeen "bijter" betekent, in hun naam hebben. Maar deze naam beschrijft eerder het type hond, zoals dat bij de terriŽr of de setter ook is. Sommigen menen dat "pinscher" een afgeleide is van het Engelse "pincher", hetgeen betekent "iemand die grijpt of knijpt".

De Dwerg Pinscher is natuurlijk lid van de grotere Duitse Pinscher familie, die grote en kleine variŽteiten omvat met verschillende soorten vacht. Volgens deskundigen vinden we onder de voorouders van de Dwerg Pinscher verschillende rassen zoals de Italiaanse Greyhound en de gladharige Teckel, naast de kleinere gladharige Pinschers. De Dwerg Pinscher is in 1925 voor het eerst door de AKC erkend en als terriŽr geclassificeerd. In 1930 is de Dwerg Pinscher als Toy geclassificeerd en in 1972 is de officiŽle naam van het ras van Pinscher (Toy) veranderd in Miniature Pinscher.

De "koning van de Toys" is geen constitutionele monarch, maar een actieve, energieke, onbevreesde kleine hond, die de leiding over zal nemen als zijn baas niet streng genoeg is. Deze hond wordt soms zelfs als een tiran beschreven. De AKC standaard voor het temperament van de Dwerg Pinscher is "onbevreesde bezieling, complete zelfingenomenheid en een energieke aanwezigheid". Deze kleine hond is dynamiet in een kleine verpakking, waarschuwt de Miniature Pinscher Club of America en anders is er iets niet in de haak.

De Dwerg Pinscher is een onderzoekende, krachtige, onbevreesde hond met een eindeloze energie, die zal ontsnappen uit ieder hok of omheining om op onderzoek uit te gaan en zijn nieuwsgierigheid te bevredigen. De Dwerg Pinscher is daar waar de actie is. (Maar ook het omgekeerde is waar: de actie is waar de Dwerg Pinscher is, dus eigenaars opgelet) Het zijn zeer snelle honden en ze kunnen onder het oog van hun baas. Ontsnappen. Fokkers adviseren om de Dwerg Pinscher aangelijnd uit te laten.
Maar er is hoop voor degenen die dit kleine ras waarderen. De Dwerg Pinscher gedraagt zich overeenkomstig zijn opvoeding. Richt de hond zorgvuldig af als hij nog een puppy is. Verwen de pup niet en houdt rekening met zijn formaat, het is niet goed om ruw of hardhandig met de Dwerg Pinscher om te gaan. Het is een zeer intelligente hond en hij leert zeer snel. Zonder gehoorzaamheidstraining kan deze hond het zijn baas behoorlijk moeilijk maken. Geen wonder ook dat de Dwerg Pinscher, net als een verwend kind, een tiran genoemd wordt. Maar als hij als pup is gesocialiseerd, doet de Dwerg Pinscher het goed met vreemden en kinderen en is hij een fijn gezinshuisdier. Hoewel hij van zichzelf heel erg actief is, is hij niet geschikt voor het ruwe gebuitel van rumoerige kinderen.
Het is een gezonde hond en hij heeft een gemiddelde levensverwachting van meer dan vijftien jaar. De gemiddelde hoogte is 30,5 cm en het gemiddelde gewicht ligt onder de 4,5 kg. Omdat hij zeer actief is, kan het voorkomen dat de Dwerg Pinscher een been breekt. Dit ras ontwikkelt vaak problemen met de knieschijven en de heupgewrichten. Het is niet moeilijk om de Dwerg Pinscher te verzorgen. Kam en borstel de gladde, kortharige harde vacht. Dit ras verhaart gemiddeld. Het is een kleine hond en daarom heeft hij geen tuin nodig om in zijn behoefte aan beweging te voorzien en is hij zeer geschikt om op een appartement te leven.

Terug

 

 (hondenras)

Pinscher - Dwerg

Leeftijd: 12 - 13 jaar

Gewicht reu: 5 - 10 kg.
Gewicht teef: 5 - 10 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links