Rashonden Informatie


Poedel - Dwerg

Terug naar
het rassen-overzicht

De Poedel is in West Europa al zeker vierhonderd jaar bekend, maar de plaats van herkomst is een onderwerp van discussie. Het is nog steeds niet duidelijk of dit ras is ontstaan in Frankrijk, Duitsland, Denemarken of het oude Piedmont. De naam Poedel is afgeleid van het Duitse "Pudeln" dat in het water poedelen betekent. Tegenwoordig is Frankrijk officieel erkend als land van oorsprong van de Poedel, waarbij geen rekening wordt gehouden met de claims van enkele andere landen. Dit ras wordt ook wel de "French Poodle" genoemd. Maar in Frankrijk zelf werd dit ras de "Caniche" genoemd, ofwel eendenhond, en werd dit ras vooral gebruikt om in het bos de ondergrondse truffels op te speuren. Deze hond is ook gebruikt als gun dog om geschoten vogels naar de jagers te apporteren. Men denkt dat dit ras naar Frankrijk is gekomen met de Duitse troepen.

Dwerg Poedels hebben een aanleg voor vele genetische ziektes. Deze hond is bevattelijk voor oorinfecties, grauwe staar, lopende ogen, afwijkingen in het spijsverteringskanaal en het hart en huidproblemen. Ook heeft hij een aanleg voor epilepsie, PRA en diabetes. Net als andere rassen heeft ook de Dwerg Poedel de juiste verzorging en aandacht van de dierenarts nodig.

De Dwerg Poedel leeft gemiddeld 12 tot 15 jaar. Een goede gezondheid en een lang leven zullen worden bereikt door een goed dieet en voldoende beweging.

De Dwerg Poedel luistert zeer goed, is pittig en levendig. Men zegt dat dit een van de best af te richten rassen is en deze hond wordt zeer vaak in het circus gebruikt. De Dwerg Poedel heeft een amusante persoonlijkheid; deze honden houden ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan en houden van het gezelschap van mensen. De Dwerg Poedel heeft een sterk gevoel voor territorium, waardoor hij een zeer goede waakhond is. Deze hond doet het goed met oudere kinderen en oudere mensen. Hij is goed gezelschap en doet het over het algemeen ook goed met andere dieren en honden. Dwerg Poedels houden van blaffen en wanneer ze worden geplaagd of verrast hebben ze de neiging om te bijten. Deze honden vragen zeer veel menselijke aandacht en voelen zich eenzaam wanneer ze alleen worden gelaten.

De vacht van de Dwerg Poedel vereist constante aandacht, om te voorkomen dat de vacht gaat vervilten moet hij ofwel regelmatig thuis worden verzorgd of regelmatig door een professional worden verzorgd. De Dwerg Poedel moet regelmatig worden gebaad en iedere zes tot acht weken worden geknipt. De meest voorkomende modellen van de vacht zijn English Saddle, Puppy, Sporting en de Continental. Al deze modellen lijken op elkaar. Hiertoe moet de vacht bijna over het hele lichaam worden geknipt en bij de voeten, staart, gezicht en nek worden geschoren. Het is belangrijk om voor het knippen te zorgen dat de vacht vrij is van klitten. Verder horen regelmatig plukken van de vacht met de hand, nagels knippen en schoonmaken van de oren tot de verzorging van de Dwerg Poedel.

Terug

 

 (hondenras)

Poedel - Dwerg

Leeftijd: 13 - 15 jaar

Gewicht reu: kg.
Gewicht teef: kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links