Rashonden Informatie


Schnauzer - Dwerg

Terug naar
het rassen-overzicht

De Dwerg Schnauzer, Duits en met snor, doet denken aan Bismarck en net als de "ijzeren Kanselier" is hij vasthoudend en toegewijd aan zijn familie. Hoewel hij klein is (slechts iets meer dan 30 cm bij de schouders), is het niet een typische Toy hond, want hij is stoer, gespierd en ruig, evenals snel en elegant. Niemand minder dan Bruce Lee bezat een Dwerg Schnauzer.

De bloedlijn van de Dwerg Schnauzer omvat de Middenslag Schnauzer en de Affenpinscher. Ook zou er een beetje Poedelbloed in zitten. De Dwerg Schnauzer is een van de drie huidige Schnauzers en de American Kennel Club deelt deze hond in bij de terriėrs, terwijl de Middenslag en de Giant Schnauzer ingedeeld zijn bij de werkhonden. Hoewel dit ras in de achttiende eeuw ontwikkeld is als huisdier en als rattenjager, vinden we afbeeldingen van soortgelijke honden al op schilderijen uit de vijftiende eeuw. De kleine Schnauzer is in 1899 voor het eerst als apart ras tentoongesteld. In de Verenigde Staten wordt dit ras sinds 1925 gefokt en de American Schnauzer Club is in 1933 opgericht.

De grote expressieve ogen van de Dwerg Schnauzer weerspiegelen zijn vrolijke aard. Een goede beschrijving van deze hond is een luchthartige ondeugd, die vreugde brengt in de wereld om hem heen. Deze hond is zeer goed gezelschap, is speels, trouw en gehoorzaam. Volgens hun eigenaren zijn het goede honden om mee te reizen. Ze zijn gek op kinderen en de Dwerg Schnauzer is een gezinshuisdier dat zich aan het leven op een appartement net zo goed kan aanpassen als aan het leven op het land. Het is een zeer goede waakhond, omdat hij alert, actief en onbevreesd is en ondanks al het fokken is hij nog steeds goed in het vangen van muizen. Wanneer hij als puppy niet gesocialiseerd wordt, kan de Dwerg Schnauzer zelfs tegen grotere honden agressief doen. In de bebouwde kom moet de Dwerg Schnauzer aangelijnd uitgelaten worden. Toch kan het temperament van dit ras per hond verschillen en is het aan te raden om te kijken naar de ouders van de pup. Deze honden blaffen zeer veel, maar dit wordt niet als vervelend ervaren, omdat het meer een zacht "hondengepraat" is dan luide waarschuwingen en bedreigingen.

Naast gezelschap, moet de eigenaar van een Dwerg Schnauzer zijn hond ook voldoende verzorging bieden. Hoewel hij weinig verhaart, moet deze hond iedere dag worden geborsteld, omdat zijn draadharige vacht anders kan gaan vervilten. Om de draadharige textuur van de bovenvacht te behouden, moet deze beter geplukt worden dan geknipt. Maar omdat dit tijdrovend is, geven vele eigenaren van een Dwerg Schnauzer er de voorkeur aan om de vacht te knippen; dit laat men liefst door een professional doen. De haren rond de ogen en de oren worden getrimd. Bij de Dwerg Schnauzer moeten de langere haren op de benen en het gezicht niet zijdeachtig zijn. De ondervacht is zachter. De kleur is meestal grijs (zout en peper), maar ook wel zwart met zilver en zwart.

Deze honden zijn meestal gezond en worden tot 15 jaar oud. Ze zijn 30,5 tot 35,5 cm hoog en wegen gemiddeld ongeveer 7 kg. Overvoeren kan leiden tot ongewenste gewichtstoename. Sommige honden hebben de aanleg tot het ontwikkelen van nierstenen en lever - en huidproblemen. Erfelijke oogproblemen komen ook voor.

Terug

 

 (hondenras)

Schnauzer - Dwerg

Leeftijd: 14 jaar

Gewicht reu: 4 - 7 kg.
Gewicht teef: 4 - 7 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links