Rashonden Informatie


Entlebucher Sennenhond

Terug naar
het rassen-overzicht

De Entlebucher Sennenhond is net als alle Zwitserse berghonden van een zeer oude herkomst en stamt waarschijnlijk af van de Romeinse Kolossus, net als de Rottweiler. De Entlebucher Sennenhond die we tegenwoordig zien is in de negentiende-eeuws ontwikkeld door Franz Schertenleib, die deze berghond heeft opgespoord, ge´dentificeerd en gefokt. Dit ras ontleent zijn naam aan de Zwitserse stad Entlebuch in het kanton
Luzern, omdat deze hond uit die streek afkomstig is. Deze hond werd oorspronkelijk voor het hoeden van vee gebruikt en ook voor het trekken van melkwagens in de bergstreken van Zwitserland.

De Entlebucher Sennenhond staat ook wel bekend als Entlebucher mountain Dog of Entlebucher Cattle Dog.Deze hond werd ook wel gebruikt voor het drijven en bewaken van vee en is de kleinste van de Zwitserse berghonden. Van dit ras denkt men dat het afstamt van de vechtende en bewakende Mastiffs van de Romeinse legioenen en dit ras is in Zwitserland nog steeds populair, maar wordt buiten zijn geboorteland weinig gezien.
De Entlebucher Sennenhond is in 1993 door de United Kennel Club erkend. Dit ras wordt beschouwd als een zeldzaam ras.

De Entlebucher Sennenhond is een gehard en gezond ras dat niet makkelijk door ziektes wordt aangedaan. Tot nu toe zijn er geen erfelijke ziektes bij dit ras waargenomen.

De gemiddelde levensverwachting voor de Entlebucher Sennenhond is 11 tot 15 jaar.

De Entlebucher Sennenhond is atletisch en stoutmoedig, stevig en gespierd, en houdt van stoeien, rouwdouwen, achterna rennen en happen naar dingen die bewegen, of het nu kinderen zijn of joggers, andere dieren of auto's. Het is een gelijkmatige en goedgehumeurde hond en het is een plezier om er een om je heen te hebben.

De Entlebucher Sennenhond is een bezige bij en hij moet altijd iets te doen hebben. Dit is zeker geen hond die op een appartement kan leven. De Entlebucher Sennenhond is een zeer waakzame waakhond, die zijn baas voor indringers zal waarschuwen door scherp te blaffen.

De Entlebucher Sennenhond is harmonieus gebouwd, heeft een vriendelijke expressie en een prettige persoonlijkheid. Het zijn honden die uitstekend kunnen hoeden en waken. Ze hebben een onafhankelijk geest en kunnen manipulatief zijn. Sommige Entlebucher Sennenhond zijn eigenzinnig en koppig. Deze honden moeten zeer consequent worden afgericht. De Entlebucher Sennenhond is ook een zeer sociale hond, en is er gek op om omringd te zijn door de mensen en vrienden waar hij van houdt. Deze hond is altijd alert en heeft een grote wil om te plezieren. Het is een hyperactieve hond die zeer inspannende beweging nodig heeft. Deze honden zijn een beetje lawaaierig en geneigd tot overmatige uitgelatenheid wanneer ze nog jong zijn.
De Entlebucher Sennenhond krijgen graag de aandacht en krijgen een nauwe band met hun familie.

De Entlebucher Sennenhond verhaart gemiddeld en is makkelijk te verzorgen. Regelmatig borstelen is voldoende om de vacht schoon te houden.

Terug

 

 (hondenras)

Entlebucher Sennenhond

Leeftijd: 11 - 13 jaar

Gewicht reu: 28 - 30 kg.
Gewicht teef: 25 - 27 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links