Rashonden Informatie


Field Spaniel

Terug naar
het rassen-overzicht

Men neemt aan dat de Field Spaniel is ontwikkeld in Engeland, door selectief te fokken met English Cocker Spaniels. Vooreerst werden alle jagende SpaniŽls gemakshalve als Field Spaniels geclassificeerd; later werden de grotere honden Field Spaniels genoemd vanwege hun gewicht en werden de kleinere honden Cocker Spniels genoemd. Oorspronkelijk kwamen beide soorten in ťťn worp voor. De Cocker, de Sussex, de Ierse Water en de Engelse Water Spaniel horen allemaal tot dezelfde bloedlijn. Het goed geproportioneerde standaard rastype van de Field Spaniel, dat we vandaag de dag zien is het resultaat van de inspanningen in 1948 gedaan door de Field Spaniel Society.

De Field Spaniel is een fantastische gezinshond en ook een goede vogeljager en hij heeft een zeer mild karakter. Dit ras is helaas in de Verenigde Staten niet erg populair en wordt als een zeldzaam ras beschouwd, omdat de Cocker en de Springer Spaniels daar meer in trek zijn. De Field Spaniel is goed in spoorzoeken, in jagen en in het apporteren van wilde vogels.

Heupdysplasie, oogproblemen en schildklierproblemen zijn de gezondheidsproblemen waar bij de Field Spaniel gewoonlijk op gelet moet worden.

De gemiddelde levensverwachting van de Field Spaniel ligt tussen de 10 en de 12 jaar.

De Field Spaniel is een vriendelijke, goed luisterende, aanhankelijke, slimme en speelse hond en is een van de meest goedgemanierde spaniŽls. Het is een zeer actieve, krachtige hond, die een uitstekende gezinshond kan zijn, wanneer hij regelmatige en passende beweging krijgt. De Field Spaniel is een makkelijk te hanteren hond, die als hij jong is goed gesocialiseerd moet worden, om een mogelijke ontwikkeling van extreme angstigheid te voorkomen. Over het algemeen is het een vriendelijke hond en hij houdt ervan om onder de mensen te zijn; soms zijn deze honden gereserveerd tegenover onbekenden.

De Field Spaniel houdt ervan om rond te rennen en kan het met andere honden en dieren goed vinden. Deze honden doen het uitstekend met kinderen, maar kunnen zich terugtrekken als het spel te ruw wordt, of als ze door de kinderen worden geplaagd. De Field Spaniel is het gelukkigst als hij iets te doen krijgt; deze hond kan echter ook bij tijd en wijle humeurig of koppig zijn. Over het algemeen zijn het kalme honden en ze leren snel. Het africhten moet op een vriendelijke en consequente manier gebeuren en deze honden moeten leren om te reageren op de stem van hun baas, De Field Spaniel is een gevoelige hond en hij raakt van streek door barse woorden en een ruwe benadering. Wanneer een Field Spaniel te lang in de kennel wordt gelaten, zal hij uitermate overstuur raken. Deze hond houdt van het gezelschap van mensen.

Om de Field Spaniel er goed uit te laten zien is een matige hoeveelheid verzorging nodig. De zijdeachtige vacht moet minimaal twee keer per week gedurende vijf minuten worden geborsteld. Ook moeten de oren regelmatig worden schoongemaakt en er wordt geadviseerd om de vacht twee keer per jaar professioneel te laten trimmen. Het is het beste om deze hond vaak aan de lijn of in een omheinde tuin te laten rennen.

Terug

 

Field Spaniel

Leeftijd: 12 - 13 jaar

Gewicht reu: 20 - 23 kg.
Gewicht teef: 16 - 19 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links