Rashonden Informatie


Alaska Malamute

Terug naar
het rassen-overzicht

De geschiedenis van de Alaska Malamute gaat terug tot 3000 jaar na Christus en ontleent zijn naam aan de Malhemut stam, een Inuit- volk dat in het noordwesten van Alaska leefde. Deze nomaden gebruikten deze honden om hun lichte reissleden te trekken en om zware lasten te trekken. De Alaska Malamute is een van de oudste sledehondensoorten uit het Noordpoolgebied. Deze mooie sneeuwhond stamt af van de Noordpoolwolf. Toen de blanken zich in Alaska vestigden, werd de Alaska Malamute op grote schaal gebruikt voor de jacht en om lasten te slepen. Gaandeweg kan de Alaska Malamute gemengd zijn met andere rassen. De toegenomen populariteit van sledehonden races heeft ook het mengen van lijnen bevorderd om snellere honden te fokken. Vanaf 1926 ontstond er interesse om de Alaska Malamute raszuiver te fokken. In later tijd hebben honden van dit ras aan vele poolexpedities deelgenomen. De Alaska Malamute is zeer geschikt voor dergelijke expedities, want hij is vasthoudend en heeft een goed richtingsgevoel en een zeer goede reuk. De Alaska Malamute speelt een onvergetelijke rol in verhalen van Jack London and Rudyard Kipling. Gedurende de laatste tientallen jaren is gebleken dat de Alaska Malamute een beschaafde hond is met een goed karakter.

De Alaska Malamute is als pup weerspannig en groeit op tot een waardige en met de jaren mildere volwassen hond. Het is een zeer loyale, intelligente en vriendelijke hond. Juist de vriendelijkheid tegenover mensen maakt de Alaska Malamute ongeschikt als waakhond. Maar als de hond verwaarloosd wordt, kan hij destructief worden. Het is nodig de Alaska Malamute met strenge hand op te voeden. Als hij op jonge leeftijd niet voldoende met andere honden gesocialiseerd wordt, kan dat op latere leeftijd problemen geven. De Alaska Malamute heeft een gedegen gehoorzaamheidstraining nodig. Het is een echte familiehond, die graag onder de mensen is. Een Alaska Malamute is een fantastische metgezel. Dit ras is zeer geschikt voor koudere klimaten en kan niet goed tegen warm, vochtig weer. Het trekken van een slee of een kar op wielen is één van de favoriete bezigheden van de Alaska Malamute.

De Alaska Malamute heeft een gemiddelde levensverwachting van 12 tot 15 jaar. De Alaska Malamute is in het algemeen een zeer gehard ras. Dit ras is bevattelijk voor problemen met de rode bloedcellen, diabetes, hemofilie, schildklierproblemen en artritis. Heupdysplasie, maagtorsie en chondrodysplasie (dwerggroei) komen ook voor bij de Alaska Malamute.

De verzorging van deze schone en reukloze hond is niet moeilijk, De dichte vacht van de Alaska Malamute moet twee keer per week geborsteld worden. Deze hond verliest zeer veel haren en de ondervacht valt twee keer per jaar in plukken uit. Het is niet nodig de hond te baden, omdat de vacht eventueel vuil makkelijk loslaat. Gebruik shampoo alleen bij uitzondering.

Terug

 

 (hondenras)

Alaska Malamute

Leeftijd: 12 jaar

Gewicht reu: 38 kg.
Gewicht teef: 34 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links